” FILET DROBIOWY W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM „

To moja propozycja na pysznego kurczaka. Doskonale sprawdza się jako danie obiadowe szczególnie w otoczeniu frytek i surówki na przykład z kapusty:-)

Atutem tej potrawy jest szybki czas przygotowania – 30 minut……

Obrazek

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę

Obrazeki :

  • sól morska
  • świeży zmielony pieprz
  • pieprz ziołowy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 małe jajka wiejskie od gospodyni
  • do smażenia około 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Z mąki, mleka, jajek przygotowuję ciasto naleśnikowe, dodaję odrobinę soli.
  2. Mięso kroję w kostkę i nacieram przyprawami.
  3. Kawałki mięsa maczam w cieście.

Obrazek

  1. Smażę kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. 

Danie gotowe – pasibrzuchy w pogotowiu – mam nadzieję, że nie będą narzekać:-)

Tak wygląda efekt mojego naprawdę niewielkiego wysiłku……

Obrazek

SMACZNEGO !!!

P.S.

Przeczytaj !!!

  1. Jeśli chcesz usmażyć więcej porcji, pamiętaj aby przed każdym kolejnym smażeniem wymienić olej na świeży, smażenie w przypalonym zanieczyszczonym tłuszczu jest niezdrowe i negatywnie wpływa na smak potrawy.
  2. Nie smaż fileta na zbyt dużym ogniu, gdyż ciasto szybko się zrumieni, a zawartość w środku będzie surowa.
  3. Nie kładź mięsa na nierozgrzany tłuszcz, gdyż wchłonie olej i nie będzie już takie smaczne.
  4. Fileta najlepiej usmażyć na średnim ogniu, wkładając go na dobrze rozgrzaną patelnię. Na początek możesz usmażyć na próbę jeden kawałek , a potem dopiero resztę.
  5. Kawałki mięska możesz zanurzać w cieście i przenosić na rozgrzaną patelnię lub nabierać ciasto za pomocą łyżki, przekładać masę na rozgrzany tłuszcz, na ciasto kłaść kawałek mięsa i przykryć drugą łyżką ciasta:-)

To by było na tyle:-)

Serdecznie pozdrawiam, ściskam…….

Reklamy

One response

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s